måndag 3 oktober 2011

600% avkastning på knappt 5 månader!

I den verkliga världen är det kanske lättare att få en bra avkastning, än i den finansiella världen. I maj satte jag potatis, dels hemma och dels på landet. Hemma är högst zon 2, möjligen 1,5. Landet är zon 3.

På landet kom potatisen i jorden ca 3 veckor senare än hemma. Hemma sattes potatisen i vanlig trädgårdsjord, i ett vanligt trädgårdsland. Den potatisen fick relativt jämn (automatisk) bevattning. På landet sattes potatisen i ett upphöjt land, som till stor del bestod av gammal kompost. Resten var multnad grästorv från lerjord (det fanns nog lite knäpparlarver kvar). Detta land bevattnades ett par gånger men i huvudsak skötte naturen bevattningen.

Avkastningen på landet slog stans avkastning med hästlängder!

Sammanlagt har vi fått ca 70kg potatis från knappt 10 kg sättpotatis (2 x 5 kg minus det som gavs bort), varav 10-15 kg är från stan. Potatislandet i stan var dock mindre än det på landet (1/2-2/3). Sorterna var King Edward och Timo. KE gav medelstor avkastning medan Timo gav jättestor! Timo är en tidig potatis, men större delen fick ändå stå till nu i oktober. Största Timo-potatisen vägde 430g medan största KE vägde 260g. Har ännu varken hittat ihålig potatis eller potatis med brun missfärgning inuti, så jorden har haft rimligt bra närings- och vattenbalans.

Som färskpotatis tycker jag att Timo är trist, den smakar ungefär som vinterpotatis, men för att få stor avkastning är den mycket bra. Den var något mer mottaglig för brunröta (ursprung: potatisbladmögel) än KE. Vi har haft stora problem med potatisbladmögel när vi har odlat i stan. I år sprutade jag med bordeaux-vätska och det gjorde faktiskt rätt stor skillnad. I år var första gången jag odlade potatis på landet, så jag har inget att jämföra med.

Med ca 80Kcal per kg rå potatis, så behöver man 450-500 kg potatis per år och person om man uteslutande skulle äta potatis. Det ger ca 2000Kcal per dag. Man lär kunna leva bara på potatis...

Större delen av skörden från landet. (Vidjekorgen är jättestor!)

Knäpparlarvernas framfart:

Två bamsingar. Tyvärr har KE-exemplaret brunröta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar